krigshistorie

Krigshistorie i Ålesund

Provided by:

GuideToGo AS

Placeholder image

Bli med på en vandring gjennom Ålesunds dramatiske krigshistorie. På denne ferden blir du tatt med tilbake i tid, og får historier og bilder du neppe har hørt eller sett før. Denne ruten er laget i samarbeid med krigshistoriker Jan Olav Flatmark fra Ålesund, som har dedikert mye av sin tid til å samle inn detaljerte historiske fakta om krigstida i Møre og Romsdal. Alle bilder er fra Jan Olav Flatmarks samling. Fortellerstemme blir aktivert sammen med bilder når du beveger deg innenfor sirkelen på hvert punkt på kartet.

Audio guides available in:
Norsk bokmål
Route available for purchase at the Voice of Norway store.

To find more content and listen to free audio guides, download the Voice of Norway app.

apple-storegoogle-play

Points of interest

#1

Air raid 17 March 1945

Ålesund was one of the most important German convoy ports in Norway during World War II. This meant that the Allies carried out a series of air attacks against German ships that were anchored in and near Ålesund. On 17 March 1945, the city was exposed to the most powerful air attack during the war. A total of 34 Mosquito fighter-bombers escorted by 12 Mustang fighters took off from bases in Scotland to attack the German ships. The cargo boat Rimage was sunk in Valderhaugfjorden, but the boats Log and Iris were sunk in Aspevågen. Several other boats were also damaged. Two Mosquitoes were lost during the attack. Several buildings in the city center were set on fire and were completely damaged. Among other things, Hospitset and Nørve's lumber warehouse, which was located on Skansekaia, and several of the houses in Tollbugata. Three civilians and several German soldiers lost their lives as a result of the attack.

Audio guides available in:
Norsk bokmål, English (British), Deutsch

#2

Folkets hus - Kongensgate 28

Folkets hus, seinere Bjørknes privatskole i Kongensgate 28, var et av de første husa som ble rekvirert av tyskerne. Okkupasjonsstyrkene kom til byen i juni 1940. Her hadde den tyske Ortskommandanten kontor. Huset ble også brukt til forlegning av soldatene. I gata ble det også opptøyer, da en stor folkemengde samlet seg den 4. desember 1940 og det ble kastet stein mot den tyske vaktposten som svarte med å skyte varselskudd. Flere tyske soldater kom til og 33 ungdommer ble pågrepet og satt i arresten. Lillejulaften ble de sluppet fri etter å ha blitt formant på det sterkeste.

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#3

Steinfelds Magasin - Kongens Gate 26

Familien Steinfeldt var den eneste jødiske familien som bodde i Ålesund. Her i Kongensgate 26, hadde de sin forretning, Steinfelds Magasin. De ble pågrepet og sendt til Auschwitz i 1943 og ble sendt rett i gasskammeret. Faren Israel, mor Lea og de to barna Reidun og Morten. Butikken ble drevet videre av NS-folk men da under arisk ledelse, som det het i annonsene.

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#4

Organisasjon Todt - Skaregata 2

Skaregata 2 ble brukt som hovedkvarter for den tyske byggeorganisasjonen, Organisasjon Todt. Her hadde de en byggeledelse som hadde ansvaret for all byggeaktiviteten på Sunnmøre. Også de tyske ingeniørfirmaene Schwerm & Lange og Karl Hofmann hadde sine kontorer her.

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#5

St. Olavs plass

St. Olavs plass var hyppig i bruk av tyske militærorkestere som til stadighet besøkte Ålesund. Det var også her, på St. Olavs plass, at de første ryktene om fred spredte seg 7. mai 1945. Utover kvelden samlet en stor folkemengde seg og hørte på radiosendingene som ble kringkastet via en høyttaler som var hengt opp. På grunn av at radioene var innlevert ble St. Olavs plass et viktig samlingspunkt for byens befolkning for å høre nyhetene utover i fredsdagene.

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#6

Josef Terboven St. Olavs plass

Den 31. mars 1942 var det spesielt besøk i byen. Da kom Reichskommisar Terboven til byen og hele politikorpset ble innkalt til mønstring. I Terbovens følge var også politigeneral Wilhelm Rediess, politiminister Jonas Lie, SS-Standartenführer Heinrich Fehlis og SS-Sturmbannführer Gerhard Flesch. På grunn av en rekke tilfeller av statsskadelig oppførsel, som tyskerne kalte det, skulle politikorpset og Ålesunds befolkning straffes. Politifolka fikk ei kraftig overhaling, og nå skulle politikorpset renses for uheldige element. Som et resultat av dette ble flere politifolk avsatt og fengslet og noen ble flyttet til andre områder. Terboven utstedte også en anordning som sa at det ikke skulle tildeles alkohol og tobakk på ubestemt tid og all privat beholdning av slikt skulle inndras. Også alle radioapparatene som var innlevert av personer i Ålesund skulle inndras. Dette på grunn av befolkningens holdning mot de tyske okkupantene.

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#7

Skuddene ved Hellebroa

En mørk novemberkveld i 1943 åpnet en tysk vaktpost ved Arbeideren ild mot en passerende drosje. Drosjen var utstyrt med knott-generator, og den tyske soldaten som stod på vakt trodde at smellene fra generatoren var pistolskudd. Soldaten skjøt mot drosjen med en gang, med sin Schmeiser maskinpistol. Drosjesjåføren Trygve Iversen fra Ålesund ble drept, mens en av passasjerene, Olaf Holand, ble truffet i nakken og brystet, men han overlevde. Kula som traff Holand i brystet gikk først gjennom flere lag med papir, før den ble stoppet av lommeboka. Det var trolig dette som reddet livet til Holand. Kula som traff nakken ble aldri fjernet, og Holand levde med den i kroppen resten av livet.

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#8

Helleborg - Gestapo Hovedkvarter

Den gamle rektorboligen, Helleborg 1. Dette var hovedkvarteret for det tyske sikkerhetspolitiet (SIPO) i Møre og Romsdal fra 1942 til 1945. I dette huset ble flere Ålesundere og Sunnmøringer utsatt for tildels hardhent tortur og mishandling. I kjelleren var det innredet en mørkecelle på 80 cm ganger en meter, som fangene ble plassert i for å mørnes. Fra huset ble det også skutt ut en tunnel som fører mot Brunholmgata. Der står fortsatt SIPO sin garasje.

Audio guides available in:
Norsk bokmål