Vugga
Den 28. april 1940 bombet nazistene Kristiansund i fire dager til endes. Skadene var enorme, og mange hadde ingen plass å bo. Mer enn 850 hus gikk tapt for brann- og splintbombene.
Nå er du kommet til den lille dalen Vugga, med Vuggaveien, og her ser du eksempel på hvordan hjelpearbeidet og gjenreisinga av byen begynte. Før krigen var her beitemark, og husene du ser, er ferdighus fra Sverige. Siden Kristiansund var hardest rammet, ble det allerede i 1940 satt opp 60 hus her i byen! De fikk navnet «svenskehusene» og var en gave gitt gjennom «svenskehjelpen». «Barnas Hus», eller det som i dag er «Røde Kors-huset» på Gomalandet, var også del av gavene fra Sverige.
Hjelpen omfattet også suppebespisning til barn og gamle, gavepakker til barn, matleveranser til sykehus, aldershjem og mye mer. Det ble også opprettet sykehus og sykehusavdelinger. Det ble faktisk delt ut over 100.000 supperasjoner fra Sverige til Norge hver eneste dag.
Kristiansund kaller seg «Den polykrome by», «den fargerike byen» og Vugga er et godt eksempel på dette.
Nede i skråningen mot Vugga, ser man mange kristtorn-trær. Disse er kanskje forvillet fra hagene, men i Vardefjell finnes flere viltvoksende busker i sydvendte, lune lommer i berget. Nordmøre er nordligste voksested for viltvoksende kristtorn-planter.
Før krigen var Vugga-dalen beitemark for husdyr under Ansnesgården, som lå i østenden, i Ansnes-engen. Låvens grunnmur ble senere påbygd et bolighus, og står på nordsiden av Vuggaveien, hvor kjøreveien går opp til Varden.
Audio guides available in:Norsk bokmål