12 Torstrand torg
(Foto: 12.1 kart fra 1832.JPG)
Vi befinner oss nå på det som er igjen av Torstrands Torg. Før jernbanen delte bydelen i to må dette ha vært et sentrum i bybildet, og et trafikknutepunkt.
Her delte trafikken mot øst seg i to, en hovedvei mot Undersbo og en mot Vestre Halsen, begge med ferjesteder over til Tjøllingsiden.
(Foto: 12.2 nr 8.JPG)
I det nordøstre hjørnet, i den store, grå bygningen ut mot Storgata med adresse Torstrands Torg 8, drev Mathias Hansen fra midten av 18-tallet utsalg av øl, vin og brennevin i første etasje. I andre etasje var det dansesal, kalt «Skallebergsalen», og i uthuset korntørkeri.
I 1871 overtok A. M. Augestad butikklokalene, og drev siden forretning for kolonial, fetevarer, manufaktur og isenkram.
Vi kan forestille oss at det til tider var mye liv og røre.
(Foto: 12.3 Torstrands torv nr 3.JPG)
Ikke minst gjelder det i nr. 3, huset ved jernbaneundergangen. Der drev enkefru Foldvik et nokså lugubert skjenkested, Foldvika, fra ca. 1870.
Det mer enn antydes at det også ble levert tjenester av mer kjødelig art i lokalene.
Det ble fredeligere da seilmaker Peder A. Christiansen kjøpte huset i 1881. Han og sønnen Albert leverte seil til blant annet polarskuta Fram, bygd av Colin Archer og sjøsatt fra Laurvig Strandverft i Rekkeviksbukta i 1892.
(Foto: 12.4 1688 strandgata banefjellet.jpg)
Bebyggelsen herfra og ned mot stranda kan kanskje kalles Torstrands gamleby, med hus og gateløp som fantes allerede på Gyldenløves tid. Boligene blir nå i stor grad kjøpt opp og restaurert, og arbeidet bli nøye overvåket av antikvariske myndigheter.
Bydelen har i det hele tatt gjennomgått store forandringer, fra navnet første gang ble nevnt i grevens papirer for 350 år siden, via år med diskutable sosiale forhold og omfattende og forurensende industri, til dagens situasjon med eneboliger og leilighetskompleks, og med et voksende antall arbeidsplasser i området omkring havna og Lågen.
Kanskje har dere lagt merke til at mange privatboliger bærer preg av tidligere butikkdrift. Ifølge en opptelling fantes det i 1949 60 butikker og småbedrifter på Torstrand, derav 11 kolonialbutikker og 8 i bransjen tobakk og sjokolade, foruten håndverkere, bakerier, slakterbutikker, blomsterbutikker, skreddere, og vognfirmaer med hester og staller.
Torstrand var i det hele tatt selvforsynt på de fleste områdene, og forsynte også resten av Larvik med varer, tjenester og ikke minst arbeidskraft. Til tross for at bydelen til tider har vært både underkjent og miskjent av sentrum og myndigheter, fantes det derfor likevel en sterk tro på egen verdi. Eller som det ble sagt: Torstrand kan greie seg uten Larvik, men Larvik kan ikke greie seg uten Torstrand.
Vi håper dere har hatt glede og nytte av denne lille turen gatelangs i Larviks East End, eller som noen av oss heller vil kalle Torstrand: Landsbyen på elvesletta.
Takk for følget, og velkommen tilbake!
Audio guides available in:Norsk bokmål