Forside Dovre Fjellstyre_

Villrein og turstier i Grimsdalen

Provided by:

Dovre Fjellstyre

Placeholder image

Fra og til Grimsdalen går det flere attraktive turstier som krysser villreinens leveområde. Ved å laste ned ruten vil du få informasjon om hvordan du best mulig kan ta hensyn til villreinen, mens du koser deg på tur. På enkelte steder vil ruten også gi stedsinformasjon, som kan være spennende dersom man interesserer seg for villrein og dens liv.

Audio guides available in:
Norsk bokmål

To find more content and listen to free audio guides, download the Voice of Norway app.

apple-storegoogle-play

Points of interest

#1

Tursti: Grimsdalshytta - Tollevshaugen

Mellom Grimsdalshytta og Tollevshaugen går den gamle Grimsdalsveien. Dette er en fin tursti dersom man vil oppleve gammel seterkultur og fangstgraver. Den gamle veien går gjennom setergrendene Tverrliseter og Mesætre. Når du nærmer deg Tollevshaugen i østenden av Grimsdalen vil du kunne se de høyeste toppene i Rondane, deriblant Rondeslottet (2 178 moh) som er den høyeste fjelltoppen i Rondane. Når man nærmer seg Tollevshaugen ligger Mesætermyre naturreservat sør for stien. Myrområdet er fredet for all ferdsel i perioden 20. april – 15. juli. Mer info om naturreservatet kan du finne på www.lovdata.no. I Grimsdalen og Rondane kan man se spor av gamle fangstgraver. De ble brukt for å fange rein, annet hjortevilt og store rovdyr i gammel tid. Gravene ble bygd som større groper i terrenget med steinvegger og ledegjerde. Gravene ble dekket med et kamuflasjelag av lyng og mose. Ledegjerdet kunne bestå av stein eller trestolper satt opp i kileform mot gravene. I perioden 1863-1899 ble alle former for dyregraver forbudt. Når du ferdes gjennom Grimsdalen, kan du risikere å møte på villrein. Villreinen blir lett skremt, og under flukt kaster den bort mye energi som den trenger for å møte en streng vinter. Du bidrar til å ivareta den europeiske villreinen i Rondane når du følger merkede stier, og respekterer båndtvangsreglene dersom du har med deg hund. Overnatting bør skje på tilrettelagte steder rundt overnattingsbedriftene i området. Om du skulle få øye på villrein, hold deg lavt i terrenget og unngå å komme i silhuett for dyrene. I stedet for å gå nær, bruk kikkert og vent til dyrene trekker unna av egen vilje. Dette gir en mye bedre opplevelse enn når de flykter. Pass også på vindretningen. Om du velger å gå videre, gå en god vei utenom flokken og pass på at vinden blåser fra dyrene mot deg slik at ikke du skremmer flokken. I tillegg til villrein vil man også kunne møte på husdyr som beiter i dalen om sommeren. Et stort antall sau, kyr og hester bidrar til å vedlikeholde kulturlandskapet i Grimsdalen.

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#2

Grimsdalsmyrene naturreservat

Du er nå kommet til naturreservatet Grimsdalsmyrene. Camping- og teltslaging er forbudt i naturreservatet. Grimdalsmyrene er fredet for å ta vare på svært rikt og variert myr- og våtmarksområde med viktig vegetasjon. Også her kan villrein krysse veien for å komme til nye beiteområder, og det er derfor viktig å være oppmerksom og ta hensyn til dem hvis de er i nærheten. Bruk øynene godt for å unngå å skremme villreinen! Mer informasjon om naturreservatet kan du finne på www.lovdata.no. Du bidrar til å ivareta den europeiske villreinen i Rondane når du følger merkede stier, og respekterer båndtvangsreglene dersom du har med deg hund. Overnatting bør skje på tilrettelagte steder rundt overnattingsbedriftene i området. Om du skulle få øye på villrein, hold deg lavt i terrenget og unngå å komme i silhuett for dyrene. I stedet for å gå nær, bruk kikkert og vent til dyrene trekker unna av egen vilje. Dette gir en mye bedre opplevelse enn når de flykter. Pass også på vindretningen. Om du velger å gå videre, gå en god vei utenom flokken og pass på at vinden blåser fra dyrene mot deg slik at ikke du skremmer flokken.

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#3

Mesætermyre naturreservat

Øst i Grimsdalen ligger Mesætermyre naturreservat like ved Grimsdalsveien. Her er all form for ferdsel forbudt i perioden 20. april – 15. juli. Myrområdet har viktig betydning for mange arter, og da spesielt fuglelivet i området. Villrein kan også passere her, og det er derfor viktig å være oppmerksom, slik at man ikke skremmer villreinen. Bruk øyne og kikkert godt, og vis hensyn hvis det er villrein i området. Mer info om naturreservatet kan du finne på www.lovdata.no. Du bidrar til å ivareta den europeiske villreinen i Rondane når du følger merkede stier, og respekterer båndtvangsreglene dersom du har med deg hund. Overnatting bør skje på tilrettelagte steder rundt overnattingsbedriftene i området. Om du skulle få øye på villrein, hold deg lavt i terrenget og unngå å komme i silhuett for dyrene. I stedet for å gå nær, bruk kikkert og vent til dyrene trekker unna av egen vilje. Dette gir en mye bedre opplevelse enn når de flykter. Pass også på vindretningen. Om du velger å gå videre, gå en god vei utenom flokken og pass på at vinden blåser fra dyrene mot deg slik at ikke du skremmer flokken.

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#4

Tøftom

Du befinner deg nå på Tøftom. Her krysser villreinen ofte veien, og det er derfor viktig at man ser seg for og tar hensyn til arten. Bruk øyne og kikkert før du passerer gjennom området i tilfelle det skulle være villrein her. Villreinen blir lett skremt, og bruker mye energi på flukt. Energi som den heller bør benytte til å forberede seg til en lang og stri vinter. Du bidrar til å ivareta den europeiske villreinen i Rondane når du følger merkede stier, og respekterer båndtvangsreglene dersom du har med deg hund. Overnatting bør skje på tilrettelagte steder rundt overnattingsbedriftene i området. Om du skulle få øye på villrein, hold deg lavt i terrenget og unngå å komme i silhuett for dyrene. I stedet for å gå nær, bruk kikkert og vent til dyrene trekker unna av egen vilje. Dette gir en mye bedre opplevelse enn når de flykter. Pass også på vindretningen. Om du velger å gå videre, gå en god vei utenom flokken og pass på at vinden blåser fra dyrene mot deg slik at ikke du skremmer flokken.

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#5

Grimsdalsvegen

Grimsdalsvegen er en 50-km lang grusvei som strekker seg mellom Dovre og Folldal. Langs veien ligger det flere hytter og setre som har stått i lang tid, og som har historisk verdi. DNT Grimsdalshytta og Bjørnsgardsetre ligger ett stykke inn i dalen, og herfra går det flotte merkede turstier. Man kan også gå eller sykle østover på Grimsdalsveien mot Folldal og Tollevshaugen, hvor man kan se spor og kulturminner av gammel gruvedrift og seterkultur. Det er overnattingsmuligheter på fjellcampene. Vi anbefaler også et besøk på overnattingsbedriftene i området. Camping utenfor tilrettelagte områder på fjellcampene er ikke ønskelig. Camping på tilrettelagte områder hjelper oss å opprettholde kvalitet og verneverdi i landskapet. For deg som gjest er dette også praktisk for tilgang til toalett, og forebygging av skader fra storfe, hest og sau på utmarksbeite. Dalen har et karakteristisk utseende formet av den meandrerende (det vil si buktende) elva, Grimse, som renner gjennom dalen. Flom og kraftig vannstand tidlig på sommeren graver i yttersvingene av den buktende elva, og etterlater seg såkalte kroksjøer over tid. Dette gir myrområde som er gode beiteområder for villrein og beitedyr som går i området. Når du ferdes gjennom Grimsdalen, kan du risikere å møte på villrein. Villreinen blir lett skremt, og under flukt kaster den bort mye energi som den trenger for å møte en streng vinter. Du bidrar til å ivareta den europeiske villreinen i Rondane når du følger merkede stier, og respekterer båndtvangsreglene dersom du har med deg hund. Overnatting bør skje på tilrettelagte steder rundt overnattingsbedriftene i området. Om du skulle få øye på villrein, hold deg lavt i terrenget og unngå å komme i silhuett for dyrene. I stedet for å gå nær, bruk kikkert og vent til dyrene trekker unna av egen vilje. Dette gir en mye bedre opplevelse enn når de flykter. Pass også på vindretningen. Om du velger å gå videre, gå en god vei utenom flokken og pass på at vinden blåser fra dyrene mot deg slik at ikke du skremmer flokken.

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#6

Grimsdalsvegen

Grimsdalsvegen er en 50-km lang grusvei som strekker seg mellom Dovre og Folldal. Langs veien ligger det flere hytter og setre som har stått i lang tid, og som har historisk verdi. DNT Grimsdalshytta og Bjørnsgardsetre ligger ett stykke inn i dalen, og herfra går det flotte merkede turstier. Man kan også gå eller sykle østover på Grimsdalsveien mot Folldal og Tollevshaugen, hvor man kan se spor og kulturminner av gammel gruvedrift og seterkultur. Det er overnattingsmuligheter på fjellcampene. Vi anbefaler også et besøk på overnattingsbedriftene i området. Camping utenfor tilrettelagte områder på fjellcampene er ikke ønskelig. Camping på tilrettelagte områder hjelper oss å opprettholde kvalitet og verneverdi i landskapet. For deg som gjest er dette også praktisk for tilgang til toalett, og forebygging av skader fra storfe, hest og sau på utmarksbeite. Dalen har et karakteristisk utseende formet av den meandrerende (det vil si buktende) elva, Grimse, som renner gjennom dalen. Flom og kraftig vannstand tidlig på sommeren graver i yttersvingene av den buktende elva, og etterlater seg såkalte kroksjøer over tid. Dette gir myrområde som er gode beiteområder for villrein og beitedyr som går i området. Når du ferdes gjennom Grimsdalen, kan du risikere å møte på villrein. Villreinen blir lett skremt, og under flukt kaster den bort mye energi som den trenger for å møte en streng vinter. Du bidrar til å ivareta den europeiske villreinen i Rondane når du følger merkede stier, og respekterer båndtvangsreglene dersom du har med deg hund. Overnatting bør skje på tilrettelagte steder rundt overnattingsbedriftene i området. Om du skulle få øye på villrein, hold deg lavt i terrenget og unngå å komme i silhuett for dyrene. I stedet for å gå nær, bruk kikkert og vent til dyrene trekker unna av egen vilje. Dette gir en mye bedre opplevelse enn når de flykter. Pass også på vindretningen. Om du velger å gå videre, gå en god vei utenom flokken og pass på at vinden blåser fra dyrene mot deg slik at ikke du skremmer flokken.

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#7

Tursti: Grimsdalshytta - Haverdalen

Du har nå kommet inn på stien som går fra Grimsdalshytta til Haverdalen. Her splitter stien seg, og man kan velge om man vil gå på øst- eller vestsiden av Sjøberget og Gravhøe. I Grimsdalen og Rondane kan man se spor av gamle fangstgraver. De ble brukt for å fange rein, annet hjortevilt og store rovdyr i gammel tid. Gravene ble bygd som større groper i terrenget, med steinvegger og ledegjerde. Gravene ble dekket med et kamuflasjelag av lyng og mose. Ledegjerdet kunne bestå av stein eller trestolper satt opp i kileform mot gravene. I perioden 1863-1899 ble alle former for dyregraver forbudt. Begge stiene fra Grimsdalshytta krysser viktige leveområder for villreinen, og det er derfor viktig at du som turgåer tar hensyn til villreinens behov for beiting og hvile. Du bidrar til å ivareta den europeiske villreinen i Rondane når du følger merkede stier, og respekterer båndtvangsreglene dersom du har med deg hund. Overnatting bør skje på tilrettelagte steder rundt overnattingsbedriftene i området. Om du skulle få øye på villrein, hold deg lavt i terrenget og unngå å komme i silhuett for dyrene. I stedet for å gå nær, bruk kikkert og vent til dyrene trekker unna av egen vilje. Dette gir en mye bedre opplevelse enn når de flykter. Pass også på vindretningen. Om du velger å gå videre, gå en god vei utenom flokken og pass på at vinden blåser fra dyrene mot deg slik at ikke du skremmer flokken.

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#8

Haverdalen øst

Haverdalen er et myrområde som gir viktig beitegrunnlag for villrein. På våren og forsommeren beiter villreinen lengre nede i dalene hvor snøen forsvinner tidligere. De næringsrike beitene rett etter snøsmelting er viktige for simlenes mulighet til å produsere melk til kalvene. Friske skudd på planter er lettfordøyelige og næringsrike. Dette gir kalvene en god start i den første vekstsesongen. Jo mer velfødde kalver, desto mindre problemer med sykdom og sult. I Grimsdalen og Rondane kan man flere steder se spor av gamle fangstgraver. De ble brukt for å fange rein, annet hjortevilt og store rovdyr i gammel tid. Gravene ble bygd som større groper i terrenget, oftest med steinvegger og ledegjerde. Gravene ble dekket til med et kamuflasjelag av lyng og mose. Ledegjerdet kunne bestå av stein eller trestolper satt opp i kileform mot gravene. I perioden 1863-1899 ble alle former for dyregraver forbudt. Du bidrar til å ivareta den europeiske villreinen i Rondane når du følger merkede stier, og respekterer båndtvangsreglene dersom du har med deg hund. Overnatting bør skje på tilrettelagte steder rundt overnattingsbedriftene i området. Om du skulle få øye på villrein, hold deg lavt i terrenget og unngå å komme i silhuett for dyrene. I stedet for å gå nær, bruk kikkert og vent til dyrene trekker unna av egen vilje. Dette gir en mye bedre opplevelse enn når de flykter. Pass også på vindretningen. Om du velger å gå videre, gå en god vei utenom flokken og pass på at vinden blåser fra dyrene mot deg slik at ikke du skremmer flokken.

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#9

Haverdalen vest

Haverdalen er et myrområde som gir viktig beitegrunnlag for villrein. På våren og forsommeren beiter villreinen lengre nede i dalene hvor snøen forsvinner tidligere. De næringsrike beitene rett etter snøsmelting er viktige for simlenes mulighet til å produsere melk til kalvene. Friske skudd på planter er lettfordøyelige og næringsrike. Dette gir kalvene en god start i den første vekstsesongen. Jo mer velfødde kalver, desto mindre problemer med sykdom og sult. I Grimsdalen og Rondane kan man flere steder se spor av gamle fangstgraver. De ble brukt for å fange rein, annet hjortevilt og store rovdyr i gammel tid. Gravene ble bygd som større groper i terrenget, oftest med steinvegger og ledegjerde. Gravene ble dekket til med et kamuflasjelag av lyng og mose. Ledegjerdet kunne bestå av stein eller trestolper satt opp i kileform mot gravene. I perioden 1863-1899 ble alle former for dyregraver forbudt. Du bidrar til å ivareta den europeiske villreinen i Rondane når du følger merkede stier, og respekterer båndtvangsreglene dersom du har med deg hund. Overnatting bør skje på tilrettelagte steder rundt overnattingsbedriftene i området. Om du skulle få øye på villrein, hold deg lavt i terrenget og unngå å komme i silhuett for dyrene. I stedet for å gå nær, bruk kikkert og vent til dyrene trekker unna av egen vilje. Dette gir en mye bedre opplevelse enn når de flykter. Pass også på vindretningen. Om du velger å gå videre, gå en god vei utenom flokken og pass på at vinden blåser fra dyrene mot deg slik at ikke du skremmer flokken.

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#10

Nedlagt sti

Du har nå kommet inn på en sti som er nedlagt på grunn av villreinshensyn. Stien går inn i et viktig leveområde for villreinen, og vi ønsker derfor at du snur og benytter deg av de markerte stiene. Villreinen beiter på de lavrike mattene langs den nedlagte stien på vinterstid, mens de litt mer fuktige og grasrike områdene langs stien er viktige oppvekstområder i barmarksesongen. Villrein kan bli oppmerksom på mennesker allerede på en kilometers avstand. Forstyrring gjør at den bruker energi som egentlig skulle vært brukt til overlevelse, beiting og kalving. Forstyrringen starter allerede når villreinen klumper seg sammen og det blir uro i flokken. De løper gjerne langt når de flykter fra forstyrringen. Du bidrar til å ivareta den europeiske villreinen i Rondane når du følger merkede stier, og respekterer båndtvangsreglene dersom du har med deg hund. Overnatting bør skje på tilrettelagte steder rundt overnattingsbedriftene i området. Om du skulle få øye på villrein, hold deg lavt i terrenget og unngå å komme i silhuett for dyrene. I stedet for å gå nær, bruk kikkert og vent til dyrene trekker seg unna av egen, fri vilje. Dette gir en mye bedre opplevelse enn når de flykter. Pass også på vindretningen. Om du velger å gå videre, gå en god vei utenom flokken og pass på at vinden blåser fra dyrene mot deg slik at ikke du skremmer flokken.

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#11

Gautådalen

Du befinner deg nå i Gautådalen. Her ferdes villreinen mye, og stiene i dalen er derfor nedlagt på grunn av villreinshensyn. Vi setter derfor pris på om du ved en senere anledning bruker de merkede stiene. Du bidrar til å ivareta den europeiske villreinen i Rondane når du følger merkede stier, og respekterer båndtvangsreglene dersom du har med deg hund. Overnatting bør skje på tilrettelagte steder rundt overnattingsbedriftene i området. Om du skulle få øye på villrein, hold deg lavt i terrenget og unngå å komme i silhuett for dyrene. I stedet for å gå nær, bruk kikkert og vent til dyrene trekker seg unna av egen vilje. Dette gir en mye bedre opplevelse enn når de flykter. Pass også på vindretningen. Om du velger å gå videre, gå en god vei utenom flokken og pass på at vinden blåser fra dyrene mot deg slik at ikke du skremmer flokken.

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#12

Kattuglehøe

Kattuglehøe er et svært viktig leveområde for villrein. Området benyttes til beiting og hvile. Ved forstyrring vil villreinen raskt presses ut til områder som ikke har de samme kvalitetene. En tidligere merket sti gjennom området er lagt om for å bidra til mindre forstyrring av villrein. Både vi og villreinen setter pris på om du følger de merkede stiene i stedet for de eldre og umerkede stiene og tråkkene. Du bidrar til å ivareta den europeiske villreinen i Rondane når du følger merkede stier, og respekterer båndtvangsreglene dersom du har med deg hund. Overnatting bør skje på tilrettelagte steder rundt overnattingsbedriftene i området. Om du skulle få øye på villrein, hold deg lavt i terrenget og unngå å komme i silhuett for dyrene. I stedet for å gå nær, bruk kikkert og vent til dyrene trekker seg unna av egen, fri vilje. Dette gir en mye bedre opplevelse enn når de flykter. Pass også på vindretningen. Om du velger å gå videre, gå en god vei utenom flokken og pass på at vinden blåser fra dyrene mot deg slik at ikke du skremmer flokken.

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#13

Nedlagt sti

Du har nå kommet inn på en sti som er nedlagt på grunn av villreinshensyn. Stien går inn i et viktig leveområde for villreinen, og vi ønsker derfor at du snur og benytter deg av de markerte stiene.

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#14

Tursti: Grimsdalshytta - Hageseter

Du er nå på den merka stien mellom Hageseter og Grimsdalshytta. Villreinen beiter på de lavrike mattene i nord og øst på vinterstid, mens de litt mer fuktige og grasrike områdene på sørsida av stien er viktige som oppvekstområder i barmarksesongen. Stien krysser derfor et viktig trekk- og beiteområde for villrein. Villrein kan bli oppmerksom på mennesker allerede på en kilometers avstand. Ofte vil det være lukt som avslører deg hvis vinden står fra deg mot villreinen. Om du kommer i silhuett mot bakgrunnen vil også reinen bli urolig og kanskje ta til flukt. Forstyrring gjør at den bruker energi som egentlig skulle vært brukt til overlevelse, beiting og kalving. Forstyrringen starter allerede når villreinen klumper seg sammen og det blir uro i flokken. De løper gjerne langt når de flykter fra forstyrringen. Besøkende i villreinens leveområder ønsker ikke å forstyrre de sårbare villreinbestandene. Det kan du også unngå om du er litt oppmerksom. Du bidrar til å ivareta den europeiske villreinen i Rondane når du følger merkede stier. Har du med deg hund, respekter båndtvangsreglene. Overnatting bør skje på tilrettelagte steder rundt overnattingsbedriftene i området. Om du skulle få øye på villrein, hold deg lavt i terrenget og unngå å komme i silhuett. I stedet for å gå nær, bruk kikkert og vent til dyrene trekker seg unna av egen vilje. Dette gir en mye bedre opplevelse enn når de flykter. Pass også på vindretningen. Om du velger å gå videre, gå en god vei utenom flokken og pass på at vinden blåser fra dyrene mot deg slik at ikke du skremmer flokken.

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#15

Tursti: Hageseter - Grimsdalshytta

Du er nå på den merka stien mellom Hageseter og Grimsdalshytta. Villreinen beiter på de lavrike mattene i nord og øst på vinterstid, mens de litt mer fuktige og grasrike områdene på sørsida av stien er viktige som oppvekstområder i barmarksesongen. Stien krysser derfor et viktig trekk- og beiteområde for villrein. Villrein kan bli oppmerksom på mennesker allerede på en kilometers avstand. Ofte vil det være lukt som avslører deg hvis vinden står fra deg mot villreinen. Om du kommer i silhuett mot bakgrunnen vil også reinen bli urolig og kanskje ta til flukt. Forstyrring gjør at den bruker energi som egentlig skulle vært brukt til overlevelse, beiting og kalving. Forstyrringen starter allerede når villreinen klumper seg sammen og det blir uro i flokken. De løper gjerne langt når de flykter fra forstyrringen. Besøkende i villreinens leveområder ønsker ikke å forstyrre de sårbare villreinbestandene. Det kan du også unngå om du er litt oppmerksom. Du bidrar til å ivareta den europeiske villreinen i Rondane når du følger merkede stier. Har du med deg hund, respekter båndtvangsreglene. Overnatting bør skje på tilrettelagte steder rundt overnattingsbedriftene i området. Om du skulle få øye på villrein, hold deg lavt i terrenget og unngå å komme i silhuett. I stedet for å gå nær, bruk kikkert og vent til dyrene trekker seg unna av egen vilje. Dette gir en mye bedre opplevelse enn når de flykter. Pass også på vindretningen. Om du velger å gå videre, gå en god vei utenom flokken og pass på at vinden blåser fra dyrene mot deg slik at ikke du skremmer flokken.

Audio guides available in:
Norsk bokmål