Fevikkilen

Fevik rundt

Provided by:

Fagskolen i Viken

Placeholder image

Kjære gjester! Bli med meg på en historisk tur rundt den flotte Sørlandske perle Fevik! Denne turen skal ta deg gjennom spennende historiske momenter med tanke vandringen fra slutten av 1800-tallet inntil nåtiden. I de tidlige dager av Fevik. Lenge før det ble kjent som et populært turistdestinasjon, var det en annen type aktiviteter som dominerte her på Skagerrak. Nemlig båt produksjon og steinhoggeri industrien. Senere kom det utvikling av første sommer-oppholdssted med kurbad på kysten. Like før utbruddet av andre verdenskrig Strand Hotel Fevik åpnet dørene for første gang og sammen med Fevikruta etableringen førte dette til en reiseliv revolusjon for regionen.

Audio guides available in:
Norsk bokmål

To find more content and listen to free audio guides, download the Voice of Norway app.

apple-storegoogle-play

Points of interest

#1

Sandodden Fort

Nå nærmer du deg til Sandodden Fort! Ta en pust og forestill deg hvordan de tyske soldatene, med dårlige klær og dårlig mat, i de harde og lange vintermånedene, som måtte ivareta sikkerheten til sine offiserer som var innlosjert på Strandhotellet. Ja, det stemmer! Fortet ble bygget for å sikre Strand Hotel Fevik. Hotellet ble overtatt av tyske okkupasjonsmakter i april/mai 1940, og ble brukt som rekreasjonssted for sårede tyske offiserer fra Østfronten. I løpet av 2. verdenskrig bygget tyskerne over 300 kystbefestninger i Norge. Det var også en skytestilling for kanoner og to maskingeværer på begge sider av fjorden som dekket Fevikkilen og veisperringer langs hovedveien og piggtrådsperringer rund selve hotellet og nede på stranda.

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#2

Varpering

Her du står nå, se til åpen havet vann. Og forestill deg at det kommer store båter. De trenger avlasting. Varene de har med seg er fra hele verden rundt og skal selges her på Sørlandet. Fevik vokste til et viktig industri - og handel stedet fram på slutten av 1800-tallet med dyp og isfri havn som gode forutsetninger. Varperinger ble satt opp for å hale seilskutene ut i åpent farvann, eller inn til havn. De finnes på steder hvor det var vanskelig å seile. Eierne kunne kreve betaling, såkalte ringepenger ved bruk av fortøyningsfestet (ringepenger). Det er sagt at en god ring kunne gi en årsinntekt til eieren. Ringen ble trolig brukt av alle verftene i Fevikkilen.

Audio guides available in:
Norsk bokmål