Tolga en liten øy med mye historie
Provided by:
Fagskolen i Viken
Velkommen til Tolga i Ryfylke! Her skal vi fortelle deg noen av historiene fra denne lille øya som starter med steinalderboplass etter siste istid. Naust så store hvor man kan få plass til skip på størrelse med Gokstadskipet. Kongelig blod og forhandlinger om giftemål mellom Norges prins og Skottlands prinsesse. Baroner som sitter ved konges bord. Adelskvinner som er sjørøver og kjemper kamp mot Hansaene, og overlever med å kle seg ut ,og flykter utkledd som en munk. Flykter fra Bergenhus og til Tolga. Dette er en spennende reise i tid! Dette kan du ikke gå glipp av! God opplevelse og tur!
Points of interest
#1
Talgje Kirke
Talgje Kirke som du nå står foran er en romansk steinkirke bygget på 1100 - tallet. Den har langplan og 126 sitteplasser. Prekestolen som du vil finne på innsiden er fra 1620 laget av Thomas Snekker fra Stavanger. Alteret i stein er fra mellomalderen, men altertavlen i renessansetid er laget av Lauritz Snekker i 1624, og malt av G. Hendtzschel i 1635. Hovedmotivet en tredelt fremstilling av korsfestingen av Jesus og de to røverne. Toppmotivet er oppstandelsen. Det er gjort funn av et båtnaust rett nedenfor kirken. I våpenhuset som du ser ved siden av kirkeklokken står det en gravstein som er omtrent fra tiden når kirken ble bygget. I brev fra Paven gis biskop Botulf retten til å innsette Sigurd Vignaldsson, prest på Talgje, som kanikk ved domkirken i Stavanger. Det fortelles også at flere av steinene som ble benyttet til å bygge kirken på 1100 – tallet kommer fra domkirken i Stavanger. Hesby som er kriken på Finnøy var hovedkirke i 1620 og Talgje kirke var anneks. Den er i fult bruk i dag og er åpen. Du kan gå inn i kirken å ta en nærmere titt. Velkommen inn!
#2
Elise Eskildsdatter
Her du står nå så ser du utover område som heter Gård på Tolga. Her lå også kanskje setegården til Elise Eskildsdatter. Historien er at ridderfruen drev aktivt sjørøvertokt og privat feide mot hansaen. Hun er et ypperlig eksempel på senmiddelalderens mektige adelsdamer. Elise Eskildsdatter stammet fra en adelsslekt i Skåne, og ble slottsfrue på Bergenhus da hennes man Olav Nilsson i 1493 ble utnevnt til høvedsmann på Bergenhus. Nilsson var tilhenger av Erik av Pommen som førte en antihansetatisk politikk. Han drev også sjørøveri mot hanseatene fra 1429 – 31 i Østersjøen. Når Olav var på bryggen i Bergen så var ikke tonen fin til tyskerne. Elise sluttet seg til mannens politikk. Kongen avsatte Olav som høvedsmann i Bergen, og da bar det tilbake til sjørøveri igjen. Elise var aktivt med og ble kaptein på et av skipene som kapret hansaene. Elise hadde utmerket seg på setegården på Talgje eller Tolga i Ryfylke. Historien forteller videre at Olav og sønnen til Elise ble drept i Bergenhus, og Elise klarte å unnslippe Bergenhus i live, utkledd som en munk. Tenk deg hvordan det så ut her før Elise skulle ut å seile med sitt skip for å kapre hanseatene som en hevn over at dem drepte mannen, sønnen og tok setegården