Privat-Bilde

Vanse Kirke -En reise mellom tid og tro

Provided by:

Fagskolen i Viken

Placeholder image

Langs den idylliske sørlandskysten ligger en vakker hvit kirke, med en historie og dramatikk du ikke kunne forestilt deg at har eksistert i Norge. Kirken bærer på et usedvanlig rikt narrativ som binder sammen norrøn mytologi, overgangen til kristendommen og lokalsamfunnets utvikling gjennom tidene. Ta et skritt tilbake i tid og reflekter over kulturminnets rike historie og kulturarv, mens du lytter til åtte punkter som vil gi en dypere innsikt om det enestående kulturminnet. Velkommen til en spennende historiefortelling om Vanse Kirke -En reise mellom tid og tro.

Audio guides available in:
Norsk bokmål

To find more content and listen to free audio guides, download the Voice of Norway app.

apple-storegoogle-play

Points of interest

#1

Norrøn mytologi

Du står nå med utsikt til Vanse Kirke, og får herfra et overblikk. Vi skal først tilbake til vikingtiden. Kan du forestille deg et liv i vikingtiden, da guder og gudinner var en naturlig del av hverdagen? Vikingtidssamfunnet var sterkt lagdelt. Det var enorme forskjeller på fattig og rik, men det var mulig å bevege seg oppover eller nedover på rangstigen. Graver, boplasser og skriftlige kilder forteller om et samfunn med store sosiale og økonomiske forskjeller. Over­gan­gen fra barn til voksen skjedde i 12–16-årsalderen. Et barn ble voksent når det klarte å utføre de oppgavene samfunnet krevde av voks­ne, og man ble gammel når man ikke lenger maktet å utføre oppgavene. Av andre stedsnavn i nærheten av Vanse Kirke finner vi Frøyland og Frøystivatnet, som antyder at det var en sterk forbindelse til både Frøya og Frøy. Vanse er altså dypt forankret i norrøn mytologi, og landskapet du er omringet av vitner om en tid der guder og gudinner ble tilbedt og æret. Kan dagens bevaring av norrøne stedsnavn og historiske steder bidra til å bevare og feire områdets kulturarv?

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#2

Seidens kunst

Du står nå på en gudommelig plass. Du står i Vanse. «Vanse» stammer nemlig fra vanene, en av de to hovedgruppene guder i den norrøne mytologien. Vanene ble assosiert med fruktbarhet, rikdom, fiske, handel, fred og velstand. Det sies at de hadde evner og kunnskap innen seid, en form for norrøn magi og spådomskunst som involverte kommunikasjon med ånder, manipulasjon av skjebner, og helbredelse. Odin var en seidmann. Det ble sett på med respekt og frykt i samfunnet, og som en kraftfull og kontroversiell praksis å drive med trolldom. Kunne du seidens kunst i vikingtiden trodde man du hadde tilgang verdener utenfor det jordiske. Det ble brukt ritualer, og seiden innebar ofte en transe. I denne tilstanden kunne man kommunisere med utenomjordiske krefter, som hjalp en å finne den kunnskapen man lette etter. Tenk at dette foregikk her i Vanse. Hvordan tror du den dype tilknytningen til vanene og magiens kraft kan ha påvirket dagliglivet og verdensbildet til menneskene som bodde her i Vanse?

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#3

Offerplassene

Offerplassene, var sentrale steder i det førkristne samfunnet. Her ble det ofret til gudene for å sikre en god avling, hell i krig, eller for generell velstand. Basert på den lokale tradisjonen og stedsnavnene i Vanse, kan man forestille seg at det en gang var en viktig offerplass dedikert til vanene, nettopp her. Denne offerplassen ville ha vært et sted for samling, feiring og ritualer. Det kan ha vært en stor stein hvor vikingene kunne legge sine offergaver, kanskje korn, smykker, eller dyr? Det var vanlig å bygge kirker på tidligere offerplasser. Det viste den nye troens dominans. Å bygge en kirke på en tidligere offerplass i Vanse ville være et sterkt symbol på overgangen til en ny tro. Hva hadde du lagt igjen som offergave, om du var en viking i Vanse?

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#4

Kristningen av Vanse

Du står nå på slettene ved Vanse Kirke, og ser utover landskapet som er fylt med historie og mystikk. Da kristendommen begynte å spre seg i Norden, ble det vanlig praksis å bygge kristne kirker på steder som tidligere var knyttet til den norrøne troen. Dette ble gjort for å "kristne" stedet og symbolisere overherredømme over de gamle gudene. Å bygge Vanse kirke på et tidligere hov ville ha vært et sterkt symbol på denne overgangen. Det ville ha vist den nye kristne troens dominans. Det foregikk en brutal kristningskamp i landet av kongene Olav Tryggvason og Olav Haraldsson. Begge gikk hardt fram med kristningen av landet. Det vil si med å døpe folk. De som nektet, risikerte å bli torturert og drept eller å miste eiendommene sine. Det var Olav Haraldsson som gjorde kristendommen til landets offisielle religion. Dåpen var et ritual som symboliserte overgangen til kristendommen. Det å være kristen var ensbetydende med å være døpt. Kristne handelsfolk fikk ofte handelsfordeler i det kristne Europa, og det var nok mange nordmenn som lot seg døpe av strategiske grunner.

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#5

Begravelsesritualer

Du står nå omringet av en vakker, velstelt og fredelig gravplass. Det finnes flere ulike historiske begravelsesritualer rundt omkring i hele verden. Graver fra vikingtiden viser at dyr og særlig hestehoder ble ofret i forbindelse med begravelser. Skriftlige kilder viser at dyr ble betraktet som menneskers hjelpere. Fra bronsealderen i Vanse har man gjennom arkeologiske funn funnet én eller flere personer gravlagt inntil en skålgropsstein. En mannsgrav ble plassert ved samme stein, og en stor gravhaug skjulte både skålgropssteinen og gamle og nye graver. Graver fra vikingtiden inneholdt ofte personlige eiendeler, som klær og smykker, tekstilredskaper og hestehoder. Mange av de døde virket å være utstyrt for en reise til et eget dødsrike, eller en tilværelse i graven. Det var ulike statussymboler mellom kjønnene. De aller fleste våpen som er funnet i vikinggraver er funnet i graver som tilhører menn, mens smykker hovedsakelig er funnet i graver med kvinner. Det var ikke bare vikingene under vikingtiden som satt pris på en storslått begravelse, om man ser tilbake på ulike begravelsesritualer. Når det kommer til Vanse kirke og graver under kirken, var det faktisk prester og rikfolk som betalte for å få en egen gravplass under Vanse kirkes kirkegulv. Hvilke historiske begravelsesritualer fascinerer deg mest, og hvordan tror du de har formet samfunnets syn på døden?

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#6

Kvinnedøren

Du står foran restene etter en kvinnedør. Bare 60 cm bred. Under renselsesperioden etter en fødsel og under menstruasjon måtte kvinner gå gjennom denne døren for å komme inn til kirken.På utsiden var det en flat stein støpt inn i murveggen, og på steinen sto det en skål med hellig vann fra døpefonten. Kvinnene måtte dyppe fingrene i skålen, for så å riste dråpene over ansiktet. Etter at en en rituell bønn så ble gjennomført kunne de gå inn i kirken. Av steinkirkene i Agder er Vanse den eneste kirken med en slik kvinnedør. Kvinnedøren ble antakelig gjenmurt etter reformasjonen. Den unike kvinnedøren foran oss gir et glimt inn i fortidens skikker og ritualer, som reflekterer samfunnets verdier og syn på kvinner.

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#7

Kirken brenner

Du står nå foran kirken, og kan se opp i høyden. En høstdag slo lynet ned i kirken og den begynte å brenne. Flammene stod i ild. Og befolkningen i Vanse hadde ikke sett maken. Det tordnet i vei, og regnet høljet ned. Heldigvis var det dagtid, og folk stimlet til for å hente ut det som kunne reddes. Altertavle, kirkesølv og lysekrone ble båret ut og reddet før kirken var blitt så overtent at det ikke var mulig å ta seg inn. Datidens brannpumper klarte heller ikke å hamle opp med ilden, og Vanse kirke brant ned til grunnen. Tenk så skummelt, at et uvær med lynnedslag ville føre til at kirken brant ned til grunn. Det var bare de solide murene som stod igjen etter kirken, og disse kunne benyttes til gjenoppbyggingen.  

Audio guides available in:
Norsk bokmål

#8

Gjennoppbygging av kirken

Gjenoppbyggingen av kirken gikk temmelig raskt. Gjennom pliktarbeid for lokalbefolkningen, fra bønder og andre ble arbeidet satt i gang. Og med innsamlede midler og bevilgninger fra kommunen, ble kirken bygget opp igjen. Etter at den nye kirken ble ferdig, ble det ytret et ønske om å få et orgel. Ved hjelp av gaver til kirken ble dette realisert. Gjennom årene har det kommet mektige gaver til Vanse Kirke i form av penger og gjenstander Alt fra glassmalerier til alterduker er eksempler på dette. Vanse Kirke har som du nå har hørt en lang og interessant historie, med en engasjert lokalbefolkning oppigjennom tidene.

Audio guides available in:
Norsk bokmål